Mlečni proizvodi; Foto: Zoonar/Alexander Blinov, Zoonar GmbH / Alamy / Profimedia

Birate li kiselo mleko ili jogurt?

Tradicionalni mlečni proizvod koji trenutno nije toliko popularan kao kefir ili grčki jogurt. Ipak, to je vrsta mlečnog proizvoda koji takođe obezbeđuje vredne sastojke, a dosta je jeftinije od sličnih proizvoda – čaša u supermarketima košta 30-40 dinara.

Kiselo mleko se pravi procesom mlečne fermentacije, a njegovo uključivanje u ishranu omogućava vam da dopunite svoj jelovnik proizvodom koji sadrži magnezijum, kalijum i kalcijum, kao i vitamine B, vitamin A, vitamin D i vitamin K. Kiselo mleko nije visokokalorični proizvod – 100 g sadrži u proseku 50 kcal. Pored toga, proizvod ima nizak glikemijski indeks.

Kiselo mleko je proizvod koji ima blagotvorno dejstvo na creva. Ovo je uglavnom zbog činjenice da je kiselo mleko prirodni probiotik. Pijenje kiselog mleka takođe pomaže u jačanju vašeg imunološkog sistema.

Stručnjaci kažu da kiselo mleko radi kao usisivač u crevima, navodi Krstarica. Ispijanje kiselog mleka poboljšava lučenje probavnih sokova i smanjuje rizik od zatvora. Takođe može da poboljša proces sagorevanja masti i bude korisno za ljude na dijeti za mršavljenje.

Nema posebnih kontraindikacija za pijenje kiselog mleka, ali se ne preporučuje davanje deci mlađoj od 10 meseci. Mogu da ga uzimaju i osobe sa intolerancijom na laktozu, jer fermentisani mlečni proizvodi ne sadrže ovaj šećer. Međutim, važno je da znate da je preporučljivo da ga konzumirate umereno, jer prekomerno može da dovede do smetnji u varenju, posebno ako niste navikli da pijete kiselo mleko.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare